Sera Gazı Envanteri ile Ürüne Ait Karbon Ayak İzi arasındaki farkı anlayabilmemiz için öncelikle her iki kavramın bize ne anlattığını bilmemiz gerekmektedir.
Ürüne ait Karbon Ayak İzi:
Yaşam döngüsü değerlendirmesi içerisinde, bir ürün sistemi dâhilindeki Sera Gazları ve Sera Gazı Giderim yöntemlerinin birlikte hesaplanması sonucunda oluşan sera gazlarının CO2 eşdeğeri olarak hesaplanmasıdır.
Ürün tanımı ise ISO 14067’ de mal veya hizmet olarak tanımlanmıştır.
Bu bilgi ışığında baktığımızda Ürüne ait Karbon Ayak İzi hesaplaması yapılması için işletmenin ürettiği ürün ve/veya hizmetin yaşam döngüsü değerlendirmesi esnasında her bir ürün ya da hizmet için hesaplanmaktadır.
Sera Gazı Envanteri:
İşletmenin belirlenmiş olan bir yıl içerisinde belirlenmiş olan kapsamlar dâhilinde ve belirlediği sınırlar içerisinde atmosfere vermiş olduğu sera gazı emisyonlarının CO2 eşdeğeri olarak hesaplanmasıdır.
Kapsam 1: Doğrudan sera gazı emisyonları
Kapsam 2: Enerji dolaylı sera gazı emisyonları
Kapsam 3: Diğer dolaylı sera gazı emisyonları
olarak tanımlanmaktadır.
Her iki hesaplama için de uluslararası olarak belirlenmiş olan hesaplanma yöntemleri kullanılmaktadır.
Her iki karbon ayak izi için tanımlara baktığımızda en önemli fark burada ürüne ait karbon ayak izine baktığımızda tek bir ürün/hizmet için hesaplama yapıldığını görmekteyiz.
Örnek vermemiz gerekirse; bir tekstil fabrikasında gömlek, tshirt, kazak,etek vb. değişik ürün gamlarında üretim faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Firmaya ait Sera Gazı Envanterini hesaplamak için tüm ürün gamları dâhil edilerek Kapsam 1-2-3 olacak şekilde hesaplama yaparken, ürüne ait sera gazı hesaplaması yaparaken yaşam döngüsü değerlendirmesi dikkate alınarak tek bir ürün gamında (1 adet tshirt, kazak, etek vb.) karbon ayak izinin hesaplanması esastır.
İşletmelerde yapılan bu çalışmaların faydaları ise doğal kaynak tüketim miktarlarının tespiti, yapılacak çalışmalar ile karbon azaltım yöntemlerine ışık tutması, yapılacak olan iyileştirme çalışmaları ile doğal kaynak tüketiminin azaltılması ve daha çevreci üretim sistemlerinin geliştirilmesi, rapor haline getirerek çalışmalarımızı paydaşlarımıza açarak şeffaflık sağlaması ve yapılan iyileştirme, karbon yutaklarının arttırılması çalışmaları ile marka imajı açısından getiriler sağlamaktadır.
Comments